>  IOGA

Què és el ioga?

La paraula ioga procedeix de l’arrel sànscrita YUJ que significa jou, unió, llaç, unitat. Així doncs, ioga significa literalment unió, la unió de l’home amb la seva realitat superior, la fusió de l’home amb la realitat universal.

Podríem dir que és “la unió amb un mateix”.

El seu objectiu és la integració harmònica de la personalitat, en la unió de la ment conscient amb els nivells més profunds de l’inconscient.
Podem definir-ho com una tècnica d’autorealització i millorament de l’ésser humà, que aspira a la felicitat com un estat intern de pau inalterada.


Orígens del ioga

És difícil precisar l’origen històric del ioga donat que existeixen diferents opinions al respecte. Alguns autors consideren que té una antiguitat de més de cinc mil anys, és a dir, seria anterior als “Vedas” (els llibres més antics de la humanitat), d’altres diuen que es correspondria a l’època dels “Vedas”. El terme “Veda” té l’arrel VID que significa conèixer.


Els objectius del ioga

El ioga és un mètode de perfeccionament humà que abraça el cos, la ment i l’esperit i que tendeix a la comprensió profunda de la naturalesa essencial de l’home i del que aquest necessita, per viure en harmonia amb sí mateix i amb el medi ambient.

Aquest mètode té en compte la relació recíproca entre el cos i la ment, i per mantenir aquest equilibri combina tots els moviments que necessitem per assegurar la salut física amb les tècniques de meditació que ens han d’assegurar la pau mental.

El cos es veu com un vehicle per a l’ànima.

Essencialment la seva pràctica afavoreix la salut, equilibra la ment, proporciona pau a l’esperit, ajudant-nos a comprendre la nostra ment augmentant el coneixement d’un mateix.

Ioga és una educació global de l’home en tots els seus aspectes físics i psíquics.

Per entendre el ioga és necessari experimentar-lo personalment, a primera vista sembla que no fora molt més que una sèrie de postures físiques estranyes que mantenen el cos esvelt i flexible. Però amb el temps, qualsevol que segueixi practicant-lo amb constància s’adonarà de que s’ha produït un canvi subtil en la seva manera d’encarar la vida, donat que mitjançant la persistència en la tonificació i la relaxació del cos, i en l’aquietament de la ment, començarà a aconseguir una pau interior que és la seva verdadera naturalesa.

L’objectiu del ioga va en funció dels interessos del practicant. Al ioga hi arriben persones amb expectatives diferents. Mentre que per uns pot convertir-se en un mitjà per obtenir relaxació, descans i equilibri, per altres és la manera de desenvolupar la seva ment i augmentar la seva capacitat de concentració. Molts s’acosten al ioga per conèixer’s millor a sí mateixos i aprofitar d’una manera més eficaç el seu potencial. En molts casos, es converteix en un camí cap a un coneixement superior i la realització personal. L’objectiu el marca el propi practicant i el ioga mai demana creure en res, només en lo que un experimenti per ell mateix.

El ioga és, per tant, un camí d’experiència personal on, com diu Sivananda: “Més val un gram de pràctica, que tones de teoria”.
Fotografies
Estrella Dharma  |  Estrella Ruiz i Sequeira